Lamp

Hoogbegaafde breinen op de werkvloer

19-01-2024

Vandaag gaan we dieper in op een onderwerp dat ik zelf bijzonder interessant vind! En waarom ik het zo interessant vind is omdat ik ook enorm stigmatiserend dacht over hoogbegaafdheid. Een hoogbegaafde was in mijn beleving iemand die meerdere studies had afgerond, iemand die alle boeken verslond die er ooit geschreven waren, en iemand waarbij het alleen over NASA gerelateerde onderwerpen kon gaan. Maar jeetje wat zat ik verkeerd.

Een aantal van onze coaches zijn gespecialiseerd in deze interessante doelgroep. Karin Menkehorst heeft er voor ons een mooie e-learning over ontwikkeld en gaandeweg dit project leerde ik veel meer over het hoogbegaafde brein. 

De buitengewone wereld van hoogbegaafde mensen

Wist je dat hoogbegaafdheid absoluut niet alleen over een IQ van boven de 130 gaat? En dat het niet alleen over academische vaardigheden gaat? Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in het creëren! 

Hoogbegaafden zijn een diverse groep met unieke talenten – ze zijn eigenlijk een beetje de superhelden van de werkplek. Ze hebben namelijk uitstekende probleemoplossende vaardigheden  en kunnen super creatief denken. Er is zoveel meer aan hoogbegaafdheid dan je op het eerste gezicht zou denken. Natuurlijk zit er ook bij de hoogbegaafde mensen een verschil, immers, geen enkel brein is gelijk. 

De Niet-Zo-Verborgen Uitdagingen 
Maar laten we eerlijk zijn, het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Hoogbegaafde mensen hebben ook zeker hun eigen uitdagingen. Zo hoorde ik laatst van iemand die net als ik ook worstelde met sensorische gevoeligheden. Ik had oprecht niet verwacht dat zijn brein ook uitdagingen vond in wat ik dacht dat alleen aan iemand met autisme was toegeschreven. Wat zat ik fout! In een ander licht was ik blij dat ik niet alleen stond in mijn hekel aan TL-lichten en luide maar ook zeker lange vergaderingen! We moesten toen met elkaar echt erkennen dat ook voor hem een werkomgeving gecreëerd moest worden waar hij prettig in zijn vel zou komen te zitten. (Gelukkig hebben we onze coaches die er écht verstand van hebben ;))

Leer de hoogbegaafde te begrijpen
We weten inmiddels dat we nooit vierkante blokjes door een rond gat kunnen duwen. Daar moeten we niet eens aan willen beginnen. Dit is wel wat er gebeurt als we een hoogbegaafde medewerker vragen om zich aan de conventionele werkstructuren aan te passen. 
Een hoogbegaafde medewerker is hier te nieuwsgierig, te intens, en te onderzoekend voor. Ze zien sneller wat er aangepast moet worden in een organisatie. Ze hebben patronen veel sneller door dan hun teamleden. Vragen of ze zich aanpassen is alsof je een vis vraagt om een boom te beklimmen – niet bepaald eerlijk, toch? Het begrijpen van hoe deze breinen werken, is cruciaal om hun volledige potentieel te ontsluiten.

Leiderschapspotentieel
Hoogbegaafde breinen maken vaak hele goede leiders. Hun vermogen om het grotere plaatje te zien, de puntjes met elkaar te verbinden en buiten de gebaande paden te denken, kan een team een zwieper omhoog geven! Niet alle leiders dragen supermancapes; sommigen hebben de capes letterlijk omgewisseld voor noise-cancelling koptelefoons. 

Om tot een neuro-inclusieve wereld te komen is er veel werk aan de winkel. Maar, ook bij The Brain Hub merken we wel dat er steeds meer werkgevers zijn die de transitie naar een neuro-inclusieve werkomgeving durven te maken. En daar zijn we uiteraard erg blij mee! Het is absoluut geen one-size-fits-all inspanning. Het gaat erom iedereen zijn unieke krachten te erkennen en te integreren in de organisaties. 

Wil je meer weten over Hoogbegaafde breinen op de werkvloer? Gebruik onze e-learning module “Hoogbegaafde breinen op de werkvloer”. Ook kunnen wij jouw organisatie koppelen aan een van onze bevlogen coaches. Kom vooral in de lucht als je eens wilt sparren over jouw organisatie!

Namens het team van The Brain Hub,

Marije Pietersma

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

30 basistips voor het creëren van een neuro-inclusieve werkvloer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en
download het e-book