Een paar jaar geleden was thuiswerken van de een op de andere dag niet iets waar je voor kon kiezen. We moesten allemaal thuiswerken. Het resultaat was dat dit voordelen had voor veel werknemers, en dat er ook zeker werknemers waren die merkten dat het op kantoor veel prettiger werken was.
Inmiddels wordt thuiswerken (weer) steeds meer als privilege gezien terwijl er is aangetoond dat veel werknemers minder stress ervaren, een betere work-life balance hebben en kwalitatief beter werk afleveren. Wanneer thuiswerken niet als privilege wordt gezien maar als optie wordt benaderd dan zitten er voor zowel de werknemer als de werkgever significante voordelen aan. Voor neurodivergente werknemers is thuiswerken vaak een must om rechtop te blijven staan. En dat thuiswerken vooral niet iets moet zijn dat alleen kan wanneer er een medische noodzaak aan hangt.
The Brain Hub ziet thuiswerken als een normale en redelijke manier van werken en dat dit naar eigen inzicht van de werknemer moet kunnen worden ingevuld.
De voordelen wegen namelijk voor zowel werknemers als werkgever veel zwaarder. Wij sommen ze nog even voor jullie op.
Productiviteit
Werknemers die thuis kunnen werken zijn 13% productiever
Een onderzoek van Stanford onder 16.000 werknemers gedurende 9 maanden heeft aangetoond dat thuiswerken de productiviteit met 13% verhoogt. Deze toename in prestaties werd toegeschreven aan meer telefoongesprekken per minuut, te danken aan een rustigere werkomgeving. Ook werden er meer minuten per dag gewerkt, minder pauzes en ziektedagen opgenomen.
In hetzelfde onderzoek meldden werknemers ook een verbeterde werktevredenheid, terwijl het personeelsverloop met 50% afnam.
Minder stress
Werknemers ervaren minder stress wanneer ze vanuit huis werken
Werknemers hoeven niet te stressen over files, OV dat niet op tijd rijdt, te laat komen, eerder wegmoeten i.v.m. kinderen etc.
Het voordeel hieraan is dat werknemers hun eigen thuiswerkplek op kunnen zetten, in alle rust kunnen werken zonder zich druk te hoeven maken op zaken waar zij geen invloed op hebben.
Geen (minder) werkmasker
Het werkmasker. We hebben het allemaal.
Voor de één is het vermoeiender om zich aan te passen aan de werkomgeving dan de ander. Dit gaat ten koste van het welzijn van de werknemer. De energie dit normaliter wordt besteed aan het werkmasker kan aan het werk zelf worden besteedt.
Minder Overprikkeling
Overprikkeling
Wanneer de drukte van een kantoortuin voor constante stress zorgt dan is de rust van een eigen werkomgeving een verademing. En niet alleen een kantoortuin zorgt voor overprikkeling. Wat dacht je van collega’s die even iets komen vragen, felle lampen, temperaturen die schommelen.
Loyaliteit
Wanneer een werknemer het vertrouwen om eigen tijd in te delen zal dat (in de meeste gevallen) voor loyaliteit zorgen.
Werknemers hebben namelijk meer rust om hun eigen routines te bepalen doordat ze hun eigen tijd, emoties en aandacht kunnen indelen. Werknemers hoeven niet na te denken over “onzin-dingen” als; ‘kan ik al vertrekken want ik heb mijn werk af’ of ‘ben ik wel druk genoeg?’ of ‘wat denken de collega’s van mij?’ waardoor ze zich een stuk zekerder voelen.
En met het vertrouwen en de zekerheid wordt er uiteindelijk ook meer input geleverd.
Download de PDF