Sander

TBH logo no text

Sander (29) werkt 32 uur als QA Engineer, waarbij hij verantwoordelijk is voor het testen van software op functionaliteiten, fouten en gebruiksvriendelijkheid. Zijn expertise strekt zich uit tot het ontwikkelen van producten voor de accountancywereld, waaronder boekhoudpakketten, in samenwerking met zijn team. Zijn inbreng wordt gekenmerkt door een frisse kijk op zaken, analytische vaardigheden, betrouwbaarheid en oog voor detail, waardoor hij een onschatbare waarde is voor zijn werkplek. “Ik zet altijd mijn beste beentje voor.”

Herenmode

Sander begon zijn loopbaan in een totaal andere sector: de retail, waar hij als verkoper herenmode de klant adviseerde en kostuums aanmat. Hij kwam erachter dat hij zich hierin niet verder kon ontwikkelen en ging toen bij een ICT-bedrijf werken, waar hij de kans kreeg om praktijkervaring op te doen en tegelijkertijd een opleiding te volgen. “Dit beviel zo goed dat ik me verder ben gaan ontwikkelen door onder andere een opleiding en cursussen.” Ik ontdekte dat ik ontzettend goed ben in software testen, ik word blij van ontwikkelen en er zijn in dit vakgebied oneindig veel mogelijkheden. “Mijn werk betekent ontzettend veel voor mij.”

Perspectief

Toen Sander bij zijn huidige werkgever in dienst kwam, heeft hij niet direct verteld over zijn autisme. “Niet elke werkgever gaat er goed mee om. Maar ik merkte dat er bij deze werkgever deuren voor me open gingen. Ze waren blij met mij en mijn andere perspectief op zaken. Ik heb een sterk analytisch vermogen, oog voor details, ben betrouwbaar en zet altijd mijn beste beentje voor. Uiteindelijk voelde het goed om over mijn autisme te vertellen.” En hoewel Sander aanvankelijk geen aanpassingen voor zijn autisme vroeg bij zijn huidige werkgever, werd dit later noodzakelijk tijdens de corona periode toen hij te maken kreeg met een burn-out. “Toen heb ik gekeken naar wat ik echt nodig heb en is er een plan gemaakt. Na een paar maanden was ik weer volledig aan het werk.”

Rustpauzes

Om overprikkeling te verminderen, neemt Sander nu meer korte rustpauzes, maakt hij korte wandelingen of werkt hij thuis. Tijdens deze pauzes beoefent hij mindfulness en let hij op zijn ademhaling. In het bedrijf waar hij werkt, is er zelfs een speciale ‘kubusstoel’ waar medewerkers zich kunnen afsluiten van hun omgeving. Hier gebruikt Sander bijvoorbeeld een noise-cancelling koptelefoon om geleide meditaties te doen of rustige muziek te luisteren tijdens zijn pauzes. Een andere effectieve manier voor hem om tot rust te komen, is het schrijven van blogs op zijn website www.autibrains.nl. “Het is een soort dagboek over hoe ik me voel.” Ook houd ik mijn gevoelens bij in de app Daylio (www.daylio.net). Dit is voor mij echt een reflectiemoment.”

Inclusief

Naast zijn rol als QA Engineer is Sander de scrum master in zijn team van 8 personen. Dit houdt in dat hij zijn team begeleidt in een bepaald project, meetings met zijn team organiseert en focus houdt op het proces. Hij is trots op de manier waarop hij zijn werk doet en voelt zich gewaardeerd door zijn werkgever en collega’s. “Ik merk dat ik goed functioneer bij mijn werkgever.” Hij zegt tegen mij, ‘ik ben oprecht blij met je’. Mijn werkgever zorgt ervoor dat het een inclusief bedrijf is, want hij weet dat mensen met autisme en werken in de ICT een gouden combinatie is. Ik voel me gewaardeerd door mijn collega’s. “Samen werken we als team dagelijks aan een mooi product.”

Tools

Voor werknemers met bijvoorbeeld autisme adviseert Sander om goed te kijken naar wat je sterke punten en interesses zijn. “Probeer werk te vinden dat jouw sterke punten ondersteunt.” Organiseer verder je werk met behulp van handige tools en apps, zoals een takenlijst via Todoist (www.todoist.com) of Trello (www.trello.com). “Bovendien is het belangrijk om je behoeften te communiceren met je collega’s en leidinggevende.” Voor Sander is het helpend om een goede werk/privébalans te maken, met veel rustmomenten en zelfzorg om stress te verminderen. “Maak een fijne werkkamer voor thuis en probeer zo nu en dan thuis te werken, trek tussendoor je wandelschoenen aan en trek eropuit, al is het maar voor 15 minuten.” Sander deelt ook graag zijn tips voor werkgevers die te maken hebben met mensen met neurodiversiteit: “Luister naar het verhaal van de werknemer.” “Probeer zijn of haar krachten te stimuleren en wees respectvol en accepteer de persoon zoals die is.”

Specialiseren

Sander heeft, naast zijn wens om nog door te groeien in de IT en zich verder te specialiseren in geautomatiseerd software testen (in plaats van handmatig), nog veel dromen. “Het lijkt me gaaf en mooi om mijn eigen boek te schrijven over het leven met autisme. Op dit moment staan er veel boeken over vrouwen met autisme in de spotlights, mannen met autisme worden in die zin momenteel ondergesneeuwd.” Verder wil hij zijn website over koken met de BBQ (https://smokeypassion.autibrains.nl/)  en natuurlijk zijn website AutiBrains, met alles voor en over autisme, in de toekomst nog groter maken.

30 basistips voor het creëren van een neuro-inclusieve werkvloer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en
download het e-book