Anke Gravenberch

TBH logo no text

Na jaren gekenmerkt door overbelasting, ziektewet, ontslag en verkeerde diagnoses, kwam Anke Gravenberch (57 jaar) erachter dat ze autistisch is. Ze besloot om haar autisme te benutten als een kracht. Naast haar rol als marketeer bij een adviesbureau in Utrecht is zij ook een gedreven ambassadeur voor inclusie en diversiteit binnen haar organisatie en is zij daarnaast ervaringsdeskundig vrijwilliger voor een zorgorganisatie. “Ik help mensen om het gesprek aan te gaan over waar zij tegenaan lopen, vanuit een stukje (h-)erkenning wat ik heb gemist in mijn eigen traject.”

In haar rol als marketeer is zij verantwoordelijk voor de interne communicatie. Dat betekent dat zij in het marketingteam degene is die het intranet bijhoudt, de interne nieuwsbrief verzorgt, de huisstijl beheert en klanteninterviews afneemt. “Ik werk aan het einde van de lijn in een team, en dat blijft een uitdaging. Het kan zomaar zijn dat ik informatie van mijn collega’s te laat binnenkrijg, waardoor mijn planning anders verloopt. Om te voorkomen dat ik mezelf voorbij loop, verdeel ik alles in kleine taken. Tegen mezelf zeg ik: ik werk tot dit hoofdstuk en daarna is het klaar. Anders kan het gebeuren dat ik tot diep in de nacht aan mijn werk bezig blijf.” Wat voor Anke ook goed werkt, is werken in een aparte ruimte om prikkels zoals geluid te verminderen. Daarnaast waardeert zij het hebben van vaste taken, die afgebakend zijn met duidelijke instructies.

Detailgericht
Toen zij solliciteerde naar deze functie was ze direct open en eerlijk. In de sollicitatiebrief beschreef zij de voordelen van haar autisme. “Mijn brein werkt anders, dus ik kom met andere oplossingen waar anderen misschien niet aan denken. Ik ben erg detailgericht en tijdens vergaderingen vind ik het belangrijk dat we doelgericht vergaderen. Hier help ik mijn collega’s scherper op te zijn. Ook trek ik me het persoonlijk leed aan van andere collega’s. Als ze me iets vertellen waar ze mee zitten, dan kom ik daar later altijd op terug. Ik neem het serieus en ben erg gevoelig. Ik merk dat collega’s dit waarderen.” Anke is dan ook trots op haar autisme en de toegevoegde waarde die zij kan bieden.

Inclusie en diversiteit
Deze toegevoegde waarde komt tot uiting in haar rol als autisme-ambassadeur op haar werk en ervaringsdeskundig vrijwilliger bij een zorgorganisatie. Op haar werk schrijft ze bijvoorbeeld blogs over autisme en heeft ze gesprekken met collega’s (die te maken hebben) met autisme. “We zijn een diverse organisatie, met verschillende achtergronden. Het inclusie- en diversiteitsbeleid zorgt ervoor dat we ons bewuster worden van de ander en we makkelijker met elkaar in gesprek gaan. Daarnaast heb ik in mijn rol als ervaringsdeskundige bij de zorgorganisatie regelmatig cliëntgesprekken. Ik vertel uit eigen ervaring hoe ik met autisme om ga in mijn privéleven, op het werk en als alleenstaande moeder. Ik merk dat die gesprekken vaak hoop geven.”

Balans
Als tip aan andere werknemers geeft Anke aan dat het belangrijk is om je eigen handleiding in kaart te brengen. Wat heb je nodig, waar loop je tegenaan en welke balans werkt voor jou, noemt zij onder andere. “Benoem dit, en dan hoef je het autisme-woord niet te gebruiken. Blijf je bewust van het feit dat niet alles ingericht is op jouw brein. Je leeft nu eenmaal in een neurotypische maatschappij. Dit heeft invloed op je hele leven, blijf dat onthouden en blijf bewust in contact met jezelf.”

Onbekend
Voor werkgevers hoopt ze dat de vooroordelen weggenomen kunnen worden. “Ik kan mij goed voorstellen dat werkgevers huiverig zijn. Daarom adviseer ik hen om zich van tevoren in te lezen op het gebied van het neurodivergente brein, want onbekend maakt onbemind. Ga bijvoorbeeld in gesprek met iemand die autistisch is, volg een webinar en kijk naar de voordelen voordat je iemand afwijst. Een paar kleine aanpassingen maken al snel een wereld van verschil waardoor je de ander in zijn/haar kracht zet in plaats van in de ‘beperking’ te blijven hangen.”

30 basistips voor het creëren van een neuro-inclusieve werkvloer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en
download het e-book